Een kijkje in de Medische Encyclopedie van Boeska, behorend bij BOESKA's Medisch Dagboek !
Persoonlijker kan het niet maar herken je iets van jezelf of kan je extra informatie - hulp bieden reageer dan !

 
Alle informatie die je hieronder vindt, is
wetenschappelijke informatie,    Print deze pagina
geschreven door dokters, specialisten en huidtherapeuten. Aangevuld met eigen bevindingen.

Voor een groot deel is gebruik gemaakt van verschillende sites die het Onderwerp Lipoedeem bespreken, daarom is het mogelijk dat verschillende items vanuit een andere invalshoek bekeken/belicht worden.

De lange weg naar uiteindelijk LIPOEDEEM.
 • NOTE:
  De lange weg naar uiteindelijk LIPOEDEEM, of forse lipodystrofie, mogelijk LIP-LYMFOEDEEM MAAR DAT MOET EERST HET ONDERZOEK IN HET AMC UITWIJZEN 26 september 2005. Krijg dan een Lymfscan en Lymfapress onderzoek.

 • Eerst een stukje voorgeschiedenis van mijn Anamnese: dus wat er eerst aan vooraf ging, wat uiteindelijk LIPOEDEEM is geworden. Ik probeer hiermee duidelijk te maken dat helaas niet iedere (huis) arts/specialist zoals een dermatoloog op de hoogte is van de ziekte.

 • 1990: Geopereerd aan mijn enkel, was gebroken door een val van de trap. In het gips en Fysiotherapie gehad.

 • 1992: Knieband gescheurd, met gips en fysio behandeld.

 • 1996: Kijkoperatie gehad aan mijn linker knie, mijn meniscus was gescheurd, gedeelte van weggehaald en fysio gehad.

 • Januari 2003: Kijkoperatie gehad aan mijn linker knie, weer gescheurde meniscus en een gescheurde voorste kruisband. Kleine scheurtjes in mijn onderbeen. Niets aan gedaan maar wel voor me knie fysio gehad.

 • Juni 2003 : Vet laten weghalen, Liposuctie gehad, aan mijn beide knieeen, dit moest eerst gebeuren voordat ik een operatie zou krijgen aan mijn knie.

 • 23 maart 2004: Operatie gehad aan mijn linkerknie. (Gemini ziekenhuis Den Helder) Voorste kruisband is vervangen met een spier uit mijn eigen linkerbeen. Er moest dus eigenlijk weer een nieuwe knie gecreeerd worden, moest stabiel gemaakt worden zodat ik niet meer door mijn knie klapte.... ik zou eigenlijk eerst ijzeren pennen krijgen maar dat ging niet, die waren namelijk veel te kort vanwege de dikte (omvang) van mijn been, verder In gips gelopen, rolstoel gezeten, en fysio gehad. Kon dus ook niet boven slapen en sliep beneden in een speciaal verhoogd bed van de thuiszorg.

 • April 2005: 4 dagen opgenomen geweest in het Medisch Centrum Alkmaar met halfzijdige verlammingsverschijnselen. Er kon helaas geen MRI scan gemaakt worden vanwege dus mijn omvang en overgewicht. Er is toen wel een CT scan gemaakt. Daaruit is vastgesteld dat ik het Radiculaire Syndroom heb met mictieverschijnselen.
  Helaas heb ik dat nog steeds en gebruik dus incontinentieverband. Heb weer fysio gehad en langdurig Diclofenac 50 mg 3x daags en Pantazol 40 mg 1xd geslikt.

 • Huidige MEDICATIE: Captopril 25 mg 2xdd

 • Vast is komen te staan dat er een aantal operaties en het slikken van plastabletten, Hydrochloorthiazide 1xdag (deze slikte ik) de oorzaak zijn geweest van het gevolg dat ik zwaarder ben geworden en dat mijn linkerheupomvang en de linkerbeen dikker is geworden. Dus niet expliciet het gevolg van te veel eten. Zelfs mijn eigen huisarts wist niets van deze ziekte af en bleef herhalen dat het puur vetophoping is, ondanks dat ik bij de dietiste loop viel ik niet af ! Ik bleef er dus maar mee doorlopen en kon mijn werk niet meer uitvoeren. Het zelfstandig lopen en de trap op werd steeds moeilijker dat ik op mijn 36e jaar al met een rollator loop. Hier wil ik dus van af en hoop dat het AMC me uiteindelijk wel kan helpen.

 • WAT IS LIPOEDEEM EN          LYMFOEDEEM :

 • Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping Het gaat om een pijnlijke, chronische ziekte. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet(lip) en vocht(oedeem).

  Als lipoedeem niet wordt behandeld, ontwikkelt lymfoedeem (vochtophoping) zich er naast in een periode van vijftien jaar Je spreekt dan van een liplymfoedeem ook wel lymfolipoedeem genoemd. Overgewicht versnelt dit proces en vergroot de gezondheidsrisicoís. Vaak is er ook een combinatie met spataderen.

  De term lipoedeem werd het eerst gebruikt in 1940. Lipoedeem staat voor vet (lip)en vocht (oedeem). Lipoedeem is een chronische ziekte die zich uit in een vermeerdering van het vetweefsel. Het komt voor vanaf de taille tot de enkel, vaak heeft het de vorm van een rijbroek. Typerend zijn vaak de dikke benen die ook bij afvallen dik blijven. Meest voorkomend is het lipoedeem op de heupen en bovenbenen, soms is het rond de enkels gelokaliseerd; de overblousende enkel. In 30% van de gevallen zijn ook de armen aangedaan. Handen en voeten zijn nooit aangedaan. Vaak is er de combinatie met vochtophoping meestal in de tweede helft van de dag. Daarnaast is het lipoedeem vaak spontaan pijnlijk maar ook zijn de benen zeer drukgevoelig.

  In de helft van de gevallen hebben mensen met lipoedeem ook overgewicht. Lipoedeem patiŽnten met overgewicht hebben de neiging om daarnaast lymfoedeem te ontwikkelen terwijl bij een normaal gewicht een lipoedeem jarenlang onveranderd kan blijven. Ook niet behandeld lipoedeem kan na 15 jaar een lymfoedeem tot gevolg hebben. Je spreekt dan van een liplymfoedeem.

 • WANNEER OPENBAART ZICH          LIPOEDEEM:

 • LIPOEDEEM wordt meestal zichtbaar aan het eind van de puberteit vooral aan de onderbenen, heupen, dijen, binnenkant van de knieŽn en in mindere mate de onderarmen. Opvallend bij lipoedeem is het ontbreken van zwelling aan de hand- en voetrug, iets dat wel aanwezig is bij lymfoedeem en veneus oedeem. Bij lipoedeem voelt de huid in de eerste jaren zacht aan, in de loop der tijd kunnen, vooral als er sprake is van overgewicht, veranderingen in het onderhuidse vetweefsel optreden. De huid wordt hierbij stugger en onregelmatiger, vooral als er sprake is van overgewicht. Als gevolg hiervan kan er zwelling ontstaan die wel door vocht wordt veroorzaakt. In tegenstelling tot andere vormen van oedeem kunnen bij lipoedeem geen deukjes in de huid worden gedrukt. Bij lipoedeem kunnen aan de dijbenen fijne putjes ontstaan, in de volksmond "sinaasappelhuid" of "cellulitis" genoemd. Door een verhoogde kwetsbaarheid van de haarvaatjes in het vetweefsel kunnen bloeduitstortingen eerder optreden. Een koud gevoel, vooral van de onderbenen, is een veel gehoorde klacht. Lipoedeem moet worden onderscheiden van lymfoedeem. Bij lymfoedeem is pijn een weinig voorkomende klacht.

 • Mijn eigen ondervonden klachten     die ik dagelijks meemaak zijn:

  1. Moeite met opstaan vanuit meestal zittende houding, daarvoor zou ik eigenlijk dus een STA OP STOEL moeten hebben. en moeite met lang staan bijvoorbeeld: Op openbaar vervoer, in de rij aan de kassa, aan het aanrecht, bij douchen, en nog verschillende dingen waar je bij moet staan.


  2. Het alsmaar zwaarder worden in gewicht en vooral de linker heup wordt dikker, volgens de dermatoloog en huidarts is dit mogelijk het gevolg van de knieoperatie (voorste kruis- band is vervangen door een spier uit mijn eigen been)


  3. Vaak pijn in me benen, zoals onder en bovenbenen. beginnend met een branderig stekend gevoel van onder af aan naar de heupen toe en dan moet ik meteen gaan zitten, moet ook me been niet laten hangen want dan voel ik het des te erger, moet dus gelijk me benen hoog leggen of op de bank gaan liggen.


  4. Bij het stoten van me benen regelmatig blauwe plekken.


  5. Pijn in mijn benen bij het lopen.


  6. Pijn in mijn linker heup en onderug.


  7. Ben niet in staat zonder hulpmiddelen zelfstandig te lopen, dus gebruik nu A. krukken binnenshuis en B. een rollator buitenshuis.


  8. Ook wel eens een koud gevoel in de benen.


  9. Opgezette benen vooral bij de rand van mijn sokken.


  10. Ben het langste van de dag erg moe en lig dan ook wel regelmatig op de bank als ik thuis ben. Na het eventuele buiten lopen of afspraken hebben ben ik blij dat ik thuis ben en ben dan kapot van de moeheid en pijn.


  11. Enorme moeite met trappen lopen, vooral als ik meerdere trappen achter elkaar moet lopen dan kan je me bij elkaar vegen.

  12. Het grootste probleem is dat ik niet in een MRI scan pas omdat ik te breed en te zwaar ben.


  13. Als ik wondjes heb dan duurt het maanden voordat ze met behulp van vette gaasjes en/of DuoDERM eindelijk eens dicht gaan.


  14. Bewegingsbeperking bij het lopen (de huid schuurt tegen elkaar).


 • Huidproblemen -     Lipoedeem:

 • De term lipoedeem werd het eerst gebruikt in 1940. Lipoedeem staat voor vet (lip)en vocht (oedeem).
  Lipoedeem is een chronische ziekte die zich uit in een vermeerdering van het vetweefsel.  Het komt voor vanaf de taille tot de enkel, vaak heeft het de vorm van een rijbroek. Typerend zijn vaak de dikke benen die ook bij afvallen dik blijven.
  Meest voorkomend is het lipoedeem op de heupen en bovenbenen, soms is het rond de enkels gelokaliseerd; de overblousende enkel. In 30% van de gevallen zijn ook de armen aangedaan. Handen en voeten zijn nooit aangedaan. Vaak is er de combinatie met vochtophoping meestal in de tweede helft van de dag. Daarnaast is het lipoedeem vaak spontaan pijnlijk maar ook zijn de benen zeer drukgevoelig.
  In de helft van de gevallen hebben mensen met lipoedeem ook overgewicht. Lipoedeem patiŽnten met overgewicht hebben de neiging om daarnaast lymfoedeem te ontwikkelen terwijl bij een normaal gewicht een lipoedeem jarenlang onveranderd kan blijven. Ook niet behandeld lipoedeem kan na 15 jaar een lymfoedeem tot gevolg hebben.  Je spreekt dan van een liplymfoedeem.


 • De meest voorkomende     symptomen zijn:

 • Zwaar gevoel in de benen;
 • Opgezwollen benen (oedeem);
 • Sinaasappelhuid en cellulitis;
 • Makkelijk en regelmatig ontstaan    van blauwe plekken;
 • Pijn in de benen;
 • "Drukpijn" in de aangedane     ledematen;
 • Bewegingsbeperking bij het lopen    (de huid schuurt tegen elkaar).

  Vroegtijdig ontstaan van gewrichts- veranderingen en artrose, vooral aan de knie door verkeerde belasting en overgewicht Meestal is het gewicht in het beginstadium normaal tot ideaal maar bij het voortschrijden van de ziekte komt overgewicht vaker voor. Lipoedeem treft vrijwel alleen vrouwen. Het Lipoedeem is in aanleg aanwezig en 80% van de patiŽnten is erfelijk belast. Het uitbreken of verslechteren van de ziekte begint vaak met een hormoonwisseling. Het beeld ontstaat dus vaak in de puberteit of ten gevolge van een zwangerschap. Zeer zelden is de menopauze of een schildklier aandoening de oorzaak. Lipoedeem kan ook een symptoom van een auto-immuunziekte zijn. Overigens wordt de diagnose vaak gemist. Er is nog niet genoeg bekend over dit ziekte beeld.

 • Oedeem
  Oedeem is een ophoping van vocht (soms met eiwitten of vetcellen) in het lichaam. Er zijn verschillende soorten oedeem te onderscheiden. Een huidtherapeut krijgt voornamelijk te maken met patiŽnten met:

  • Lymfoedeem
  • Lipoedeem
  • Veneus oedeem

  Verschillen tussen deze vormen zijn:

  Lymfoedeem Lipoedeem Veneus oedeem
  Kleur: bleek bij staan bleek bij staan blauw bij staan
  Hoe voelt het: week tot hard week week tot hard
  Verdeling: tenen, voetrug, gehele onder- en bovenbeen kunnen oedemateus zijn tenen en voetrug oedeemvrij tenen blijven oedeemvrij


  7e Jaargang.
 • Laatste Update:
  donderdag 29 juli 2010 - 22:37

 • Verschijningsvormen van Lipoedeem:

 • Heupen en billen
 • Heupen billen en reikend tot de knieŽn
 • Heupen tot de enkels
 • Uitzondering, ook de armen zijn getroffen
 • Uitzondering, alleen de onderbenen zijn getroffen
 • Bovendien is een kenmerk dat de kledingmaat van het bovenlichaam en van het onderlichaam twee tot drie maten kan verschillen.
 • Er zijn drie Stadia zoals hieronder beschreven:

 • In het eerste stadium dat jarenlang kan bestaan, is de huid zacht en regelmatig van consistentie en fijn knoppig van vorm.

  In het tweede stadium wordt het huidoppervlak gekenmerkt door een grovere structuur, oneffen en harder. We spreken hier van een sinaasappelhuid, vaak wordt dit cellulites genoemd.

  In het derde stadium zien we grovere stukken vetweefselvermeerdering, walnootachtig van vorm, die de benen van vorm veranderen.

 • ALS LIPOEDEEM LANG BESTAAT:

 • Als lipoedeem lang bestaat ziet men vaak dat er bijkomende klachten ontstaan. Alleen goede lichamelijke inspanning, oefeningen, actief zijn en een goed dieet waarbij voedsel inname en verbranding in evenwicht zijn, kan een patiŽnt deze bijkomende klachten proberen te voorkomen of te beperken. Vaak komt men in een negatieve spiraal waarvoor juist veel spierzwakte en overgewicht kunnen ontstaan, waardoor een lipoedeem verergert en er later vochtophoping bij onstaat (lymfo-lipoedeem/liplymfoedeem). Lymfoedeem begint meestal eenzijdig, lipoedeem altijd tweezijdig. Bij lymfoedeem treedt tevens zwelling op van de voet (hand), bij lipoedeem niet. Een bloeduitstorting na een klein letsel treedt bij lymfoedeem zelden op. Lipoedeem vormt voor veel vrouwen een zware psychische belasting met vooral gevoelens van schaamte.

 • DE KLACHTEN

 • Vrijwel alle patiŽnten klagen over een pijnlijk, gezwollen gevoel in het aangedane deel van de benen. De huid, vooral van de scheenbenen is erg gevoelig vooral voor druk van buitenaf ( "pijn bij het dragen van steunkousen").
  Een koud gevoel, vooral van de onderbenen, is een andere veel gehoorde klacht. De klachten nemen in de loop van de dag toe, vooral bij warmte. Deze variant is wel beschreven als het Lipoedeem van Allen-Hinze.

  Een andere veel gehoorde klachten is dat patiŽnten vaak moeheid ervaren en dat blijkt dat lichamelijke inspanning moeilijk is. Overigens is een patiŽnt zich dat vaak niet eens bewust en vindt men zelf dat de spieractiviteit ruim voldoende is.

  Na lang staan en/ of zitten kan aan het eind van de dag enige zwelling van de voeten optreden. Blijvende zwelling van de voeten kan wijzen op een beginnend, bijkomend lymfoedeem. Hoog leggen van het been doet bij lipoedeem de klachten niet afnemen. Langer bestaand lipoedeem en overgewicht kunnen een extra belasting betekenen van de gewrichten. Daardoor komen voet-, knie- en heupklachten bij lipoedeem vaker voor dan bij gezonde personen.

 • Nog meer wetenschappelijk geschreven informatie over lipoedeem.

 • Lipoedeem betekent letterlijk " vet en vocht". Het is een chronische aandoening van het vetweefsel, vrijwel uitsluitend voorkomend bij vrouwen. Bij mannen wijst lipoedeem op een hormonale stoornis.
  Bij lipoedeem is er sprake van een ongelijkmatige vetverdeling over het lichaam. Omdat er niet echt sprake is van oedeem is de term lipohypertrofie (=verhoogde groei van vetcellen) meer op zijn plaats. De afwijking komt voornamelijk voor aan het onderlichaam soms ook aan de armen. Bij een aantal patiŽnten is er naast lipoedeem ook van sprake van lymfoedeem. Vaak worden bij patiŽnten met lipoedeem andere klachten gezien zoals moeheid, pijn bij aanraking van de huid en snelle overbelasting. Vaak is men zich dit niet eens bewust.

 • OORZAAK

 • Oorzaak van lipoedeem is niet bekend. Erfelijke factoren spelen vaak een rol.
  Naast de abnormale vetverdeling zijn er aanwijzingen dat bij een aantal patiŽnten ook sprake is van een verminderde afvoer van weefselvocht (lymfe) in combinatie met verslapping van het bindweefsel. Daardoor kan in de loop der tijd een combinatie ontstaan van lipoedeem en lymfoedeem ook wel lymfo-lipoedeem genoemd.

  Tevens blijkt bij lipoedeem vaak sprake van een zwak houdings- en bewegingsapparaat waarbij de banden (enkels, voeten, knieŽn) vaak zwak zijn. Bij fysiotherapeutisch onderzoek wordt zo vaak verminderde spierkracht gevonden en zwakke gewrichten en steunweefsel. Soms heeft een patiŽnt last van doorgezakte voeten.

 • ONDERZOEK

 • Het is zeer belangrijk dat er een goede diagnose wordt gesteld, juist omdat de behandeling van lymfoedeem en lipoedeem erg verschillen. Bij onderzoek in het AMC in Amsterdam zijn bij mij de volgende factoren onderzocht:

  Bij het Eerste consult werd ik door een aantal artsen onderzocht:
 • Anamnese en lichamelijk onderzoek ;
  Bij het tweede bezoek komen de volgende punten aan de orde:
 • Lymfe- en vaatonderzoek dmv.een lymfscan en lymfapress. De behandeling neemt totaal 3 uur in beslag.
  Bij het derde bezoek volgt de uitslag en wordt het volgende besproken:
 • Zorgvuldige, objectieve fysiotherapeutisch onderzoek inclusief spierkrachtmeting ;
 • Hormonaal onderzoek;
 • Eventueel voedingsanalyse (dieet) ;
 • Eventueel zwachtelen;
 • Manuele Lymfdrainage ;
 • Het aanmeten van steunkousen.

 • BEHANDELING:

 • Behandeling van lipoedeem is geen eenvoudige zaak. Laat u goed informeren en voorlichten en overtuigt u ervan dat er goed onderzoek (inclusief vaatonderzoek!) naar uw klachten heeft plaatsgevonden en dat de goede diagnose is gesteld. Vaak wordt de diagnose niet of onjuist gesteld waardoor mensen bijvoorbeeld vetzucht wordt aangepraat en veel diŽten worden geadviseerd zonder resultaat. Soms krijgen mensen onjuiste adviezen.

  Een multidisciplinaire beoordeling en advies kan van veel waarde zijn om alle aspecten van lipoedeem voldoende aandacht te geven. Aangezien het ontstaan van lipoedeem niet kan worden voorkomen zal, indien noodzakelijk, de behandeling dan ook mede gericht moeten worden op factoren die lipoedeem negatief beÔnvloeden:
  1.    Let op voor het ontstaan van overgewicht. Toename van vet op de plaatsen van lipoedeem zal door een dieet niet meer verdwijnen! Volg bij overgewicht een dieet om toename te voorkomen. Bij een normaal lichaams- gewicht heeft afvallen geen effect op het lipoedeem.
  Rechts zie je iemand met lipoedeem. Echter het lipoedeem kan alleen nog maar erger worden, zoals bij mij het geval al is.

  2. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging ( met name fietsen, zwemmen, fitness) Vaak is een patiŽnt zich niet bewust van de verminderde spierkracht.

  3. Draag overdag zonodig aangemeten steunkousen om extra vochtvorming tegen te gaan en afvoer van lymfe te bevorderen. Steunkousen zijn altijd nodig als er tevens sprake is van lymfoedeem en/of veneus oedeem b.v. na een trombosebeen. Steunkousen bij lipoedeem zullen in het begin vrijwel altijd als pijnlijk worden ervaren!
  4. Als er een duidelijke lymfoedeem component is kan soms aanvullende therapie worden gegeven zoals manuele lymfdrainage, intensieve verbandtherapie gevolgd door het dragen van aangemeten steunkousen. De behandeling dient alleen op goede indicatie plaats te vinden. Bild Manuelle Lymphdrainage Op de foto zie je behandeling van Manuele Lymfedrainage.

  5. Medicijnen hebben geen enkel effect. Gebruik van plastabletten kan zelfs extra risico's opleveren. Ook het gebruik van allerlei apparaten die in kranten en tijdschriften worden aangeboden om overtollig vet en cellulitis te behandelen is zinloos. Uw vet en putjes blijven, uw geld verdwijnt!

  6. Chirurgische behandeling in de vorm van wegzuigen van vet (liposuctie), bijvoorbeeld rond de knie of het onderbeen wordt niet of nauwelijks toegepast en kan beschadiging van lymfbanen en dus indirect lymfoedeem tot gevolg hebben. Soms is er wel een indicatie voor wegzuigen. Dit kan dan het beste in een multidisciplinair behandelprogramma plaatsvinden en in een centrum dat ervaring heeft met alle vormen van behandeling van lipoedeem en lymfoedeem.

  7. In sommige gevallen kan psychosociale hulp bijdragen aan het veranderen van een zelfbeeld.

  8. Landurige follow-up, begeleiding, objectieve effectmeting (zowel omtrek, gewicht en spierkracht) en zorgvuldige documentatie om te kijken of een behandelplan effectief is. Dit kan zowel gebeuren door je arts, fysiotherapeut en/of huidtherapeut.

 • Behandeling van Lipoedeem:

 • Behandeling van lipoedeem bestaat uit manuele lymfdrainage, endermologie en eventueel zwachtelen.Indien er regelmatig sprake is van vochtophopingen is het raadzaam elastische kousen te dragen. Lipoedeem kan niet worden genezen, maar de benen kunnen vaak een stuk verbeteren. In ieder geval is het belangrijk om erger te voorkomen.

  Bepaalde sporten zijn zeer goed, maar moeten met mate worden uitgevoerd om overbelasting van de bloed en lymfvaten te voorkomen.

 • Wat kan je zelf doen?

 • Sport en beweging helpen omdat ze de lymfvaten stimuleren. Wandelen, zwemmen en gymnastiek (onder deskundige begeleiding) zijn zeer geschikt. Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen (bijvoorbeeld squash) zijn af te raden. Datzelfde geldt voor lichamelijk zwaar werk. Het verminderen van eventueel overgewicht helpt, ook al zal de ophoping van vet en vocht op de aangedane plaatsen niet afnemen. Eventueel kan een diŽtist geraadpleegd worden en deze kan overleg plegen met de behandelende huidtherapeut. Let op voor het ontstaan van overgewicht. Toename van vet op de plaatsen van lipoedeem zal door een dieet niet meer verdwijnen! Extra verzorging van de huid is raadzaam. Uw huidtherapeut geeft graag advies.

  Een lipoedeempatiŽnt mag geen knedende massages ondergaan. Wie therapeutische elastische kousen heeft, moet deze altijd dragen Extreme kou en extreme warmte hebben een slechte invloed op lipoedeem. Datzelfde geldt voor insectenbeten en knellende kleding.

 • Vergoedingen:

 • Behandeling van een zieke of beschadigde huid is het specialisme van de huidtherapeut. Om een beroep te kunnen doen op een huidtherapeut is een verwijzing van huisarts of specialist (dermatoloog) nodig. De vergoedingen voor behandelingen door een huidtherapeut verschillen sterk. Ze zijn afhankelijk van de soort behandeling en de soort verzekering. U moet in veel gevallen aanvullend verzekerd zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen. Uw zorgverzekeraar kan u precies vertellen welke rechten op vergoeding u hebt.

 • Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen ?

 • Afhankelijk van het ziektebeeld en vooral het stadium van het lipoedeem kan de huidtherapeut je behandelen met oedeemtherapie. Met manuele lymfdrainage, zie ook hieronder (een speciale massagetechniek) of specifieke oedeemgrepen zorgt de huidtherapeut er dan voor dat het vocht beter wordt afgevoerd. Hierdoor vermindert de pijn. De huidtherapeut kan je ook, indien nodig, met speciale apparaten behandelen.

  Na lymfdrainage volgt het zwachtelen (compressietherapie) van de behandelde ledematen. Bij een stabiele situatie volgt het aanmeten van een therapeutische elastische kous. Daarbij krijgt je vaak ook bewegingsoefeningen uitgelegd en het advies om licht te sporten (zwemmen is zeer aan te raden).

  Bij lipoedeem en zeker in de combinatie met (lip)lymfoedeem zal men behandelen met manuele lymfdrainage. Dit is een soort massage waarbij de huidtherapeut met bepaalde handbewegingen de verstoorde of beperkte afvoer van de lymfe uit uw aangedane lichaamsdeel probeert te verbeteren. Tevens worden de nog werkende lymfevaten gestimuleerd. Over het algemeen duurt deze behandeling zo'n twee maanden maar dit kan verschillend zijn. Na de behandeling volgt altijd het aanmeten van steunkousen.

  © by D.M.B.D. Samengesteld uit diverse media, doch zeker niet compleet.

  | PARAMAGNA'S SPIRITS Medical |
  Een *GENIETENVAN...DMBD*
  "Met dank aan" Concept.
  I