Genietenvan.nl....    THE WORLD OF ....
M E D I S C H E     O N D E R W E R P E N      
  • Overmatig Zweten Oftewel : hyperhidrosis
  • O V E R M A T I G     Z W E T E N :
    Oftewel : hyperhidrosis

    Index Asperge tegen kanker Overmatig Zweten Medisch 2 Diabetische Neuropathie Klazien In Memoriam Zelf Doen en ALLEEN doen Lipoedeem Lotgenotengedicht BN'ers ervaren hoe heftig het is multiple sclerose te hebben

    Overmatig zweten wordt ook wel hyperhidrosis genoemd. Hyperhidrosis komt niet alleen voor in de oksels, maar ook aan de handen, voetzolen en elders op het lichaam. Vaak zijn de zweetplekken de gehele dag nat waardoor grote problemen kunnen ontstaan voor het dagelijks functioneren. Soms treedt overmatig zweten aanvalsgewijs op, maar het kan ook continu bestaan. “Gewoon zweten” is belangrijk voor de temperatuurregulatie van de huid en houdt de huid vochtig.

    Voorkomen
    Overmatig zweten begint meestal tussen het tiende en twintigste jaar, maar kan al vanaf de geboorte aanwezig zijn. Er zijn grote verschillen tussen de mate van het zweten, en het gevoel om teveel te zweten heeft ook met je eigen normen te maken: wat de één normaal vindt, vindt de ander teveel. Geschat wordt dat 0,6 tot 1 % van de mensen echt lijdt aan “overmatig zweten”. Overigens bestaat er ook nog een ander probleem: te weinig of in het geheel niet zweten1.

    Mechanisme
    We hebben op de huid 2 soorten zweetkliertjes.

    1. apocriene zweetklieren
      Dit zijn kleine zweetkliertjes die uitmonden in de haarfollikel (dat is het plekje in de huid waar een haar ontstaat). Haarfollikels bevinden zich over bijna de gehele huid. Maar op handpalmen en voetzolen komen ze niet voor, en verder wisselt de dichtheid heel sterk. Apocriene zweetklieren bevinden zich vooral rond de anus, de schede, de oksels en de tepels.
      Het zweet hiervan is olieachtig en geurloos maar wordt aan het huidoppervlak d.m.v. bacteriën omgezet in de typische zweetgeur. Dit zweet wordt door de gehele dag aangemaakt en wordt nauwelijks beïnvloed door inspanning of door emoties.

    2. eccriene zweetklieren
      Dit zijn zweetkliertjes die direct uitmonden op de huid zelf. Deze zweetklieren hebben een functie in de warmteregeling van het lichaam. De klieren worden aangestuurd door het (onwillekeurig) zenuwstelsel. Bij toename van de temperatuur in het lichaam worden de zweetklieren aangezet tot meer zweetproductie, door verdamping van het zweet ontstaat zo afkoeling van de huid en kan de lichaamstemperatuur weer dalen. Eccriene zweetklieren komen over het hele lichaam voor, maar het aantal varieert sterk: van 120 tot 620 per cm2. Ze komen vooral voor op de voetzolen.

    Oorzaken
    De exacte oorzaak van overmatig zweten is niet bekend. Vroeger dacht men dat het een psychische oorzaak had, maar dit werd niet ondersteund door wetenschappelijk psychologisch onderzoek. De oorzaak is dus puur lichamelijk. In de hersenen – om precies te zijn ‘in de hypothalamus - ontstaat de prikkel om te gaan zweten. En ook om overmatig te gaan zweten. Ook blijkt dat overmatig zweten deels erfelijk is bepaald.

    Er zijn twee vormen:

    1. Primaire hyperhidrosis.
      Hierbij is de oorzaak niet bekend. Het overmatig zweten treedt vooral op in de oksels, handpalmen en voetzoelen.
    2. Secundaire hyperhidrosis.
      Hierbij kunnen wel oorzaken worden aangegeven, bijvoorbeeld overgewicht, overgang, suikerziekte, schildklierziektes, kanker, bepaalde medicijnen en tuberculose. Ook kunnen psychische ziektebeelden zoals fobieën (ziekelijke angsten) aanleiding zijn tot overmatig transpireren.

    Wanneer naar de huisarts
    Overmatig zweten kan sociaal heel belemmerend zijn. Het kan leiden tot problemen op het werk of in de relatie. Dit kan een reden zijn om de huisarts te bezoeken. Zeker als het onderdeel uitmaakt van andere symptomen zoals dorst en afvallen (bijvoorbeeld bij suikerziekte) of aanhoudende koorts (bij infectieziekten).

    Wat doet de huisarts
    De huisarts zal allereerst vragen naar de ernst van de klachten. Hoe erg is het? Wat geeft de meeste problemen, de geur of het vochtverlies? Komt het zweten vooral ’s nachts of overdag voor? vaak voor bij infectie ziekten of ernstige ziekten zoals kanker of tuberculose. Daarnaast zal de huisarts vragen stellen over symptomen van andere ziekten om te kijken of er een oorzaak gevonden kan worden voor het overmatig zweten. Suikerziekte of gebruik van geneesmiddelen kunnen bijvoorbeeld ook een oorzaak zijn.
    Ook is van belang te weten wat u zelf al hebt ondernomen om van het probleem af te komen. En wat wel of niet geholpen heeft.

    Wat doet de huisarts
    De huisarts zal kijken naar de huid of er sprake is van overmatig zweten en of er mogelijk sprake is van schimmelinfecties (zoals voetschimmel of smetplekken die een vieze geur afgeven).
    Er kan ook gebruik gemaakt worden van de jodiumzetmeeltest, maar meestal wordt dit onderzoek uitgevoerd door de specialist, veelal de huidarts (dermatoloog). Hierbij wordt de huid goed afgedroogd en ingesmeerd met 20% jodium in alcohol. Na droging wordt dan zetmeel over de gehele huid aangebracht. Het zetmeel reageert met het jodium als er water bijkomt. Op de plaatsen waar iemand zweet ontstaan dan donkerblauw-zwarte verkleuringen.

    Wat kunt er u zelf aan doen
    Belangrijk is het lichaam regelmatig te wassen en zeepresten goed weg te spoelen en het lichaam nadien goed af te drogen. De kleding kan regelmatig verwisseld te worden. Het is beter om geen synthetische kleding te dragen, maar katoen en wol zijn wel goed. Leren schoenen zijn goed, laarzen en schoenen gevoerd met synthetisch materiaal geven aanleiding tot zweetvoeten.

    Therapie
    Er kan worden behandeld met vloeistoffen op basis van aluminiumzout en alcohol. Dit kan voor de nacht opgebracht worden en ’s ochtends weer afgewassen, dit een aantal malen per week.

    Iontoforese

    Iontoforese kan gebruikt worden bij handen en voeten. Hierbij worden handen of voeten in waterbak gedompeld waar een zwakke elektrische stroom doorheen loopt. In het begin wordt er heel vaak behandeld (bijvoorbeeld 3 keer per week), maar bij goed resultaat kan de behandeling minder vaak worden uitgevoerd.

    Botuline injecties
    Deze behandeling kan ingezet worden als andere behandelingen niet werken en wordt meestal uitgevoerd in een dermatologisch centrum. Met behulp van botuline-injecties (botox) wordt de zweetafscheiding geblokkeerd. Het vrijgekomen eiwit blokkeert de werking tussen zenuw en zweetklier zodat de klier minder gaat produceren. Meestal is er een tijdelijk effect (6-8 maand) zodat de behandeling vaker herhaald dient te worden.
    De botuline wordt op die plaatsen ingespoten waar overmatig zweten plaatsvindt. Om die plekken te bepalen wordt de jodium zetmeel test gebruikt. Op de natte plaatsen die dan donker aankleuren, worden dan de injecties gegeven. De behandeling is duur en wordt meestal niet vergoed en vindt vaak plaats in privéklinieken.
    Daarnaast zijn andere therapieën mogelijk zoals bepaalde geneesmiddelen, huidtransplantatie, bevriezing van de huid (cryotherapie), verwijdering van de apocriene klieren en zenuwbehandeling (sympathectomie). Deze therapievormen zijn echter zelden nodig.


    1)Te weinig zweten
    Bij hypohidrosis is er weinig zweetproductie, en soms kan de zweetproductie helemaal afwezig zijn (anhydrosis). Dit kan komen door afwijkingen in de zweetklieren zelf, aangeboren door grotendeels afwezigheid van deze klieren (zweetklieraplasie) of verworven bij ziekten als suikerziekte of huidziekten zoals sclerodermie waarbij de huid erg dun wordt (atrofie).


    Links
    Hyperhidrosis.org (Engels)
    End Sweat, The Californian Institute of Hyperhidrosis and Facial Flushing (Engels)
    Hyperhidrosis support group (Engels)
    Embarrassingproblems.com Sweating (Engels)

    Geraadpleegde Literatuur
    Kleine kwalen in de huisartspraktijk. Eekhof J.A.H., Knuistingh Neven A., Verheij Th.J.M. Elsevier gezondheidszorg, Maarssen 2002
    Management of primary hyperhidrosis: a summary of the different treatment modalities. Connolly M, de Berker D. Am J Clin Dermatol. 2003;4(10):681-97.
    Hyperhidrosis. Leung AK, Chan PY, Choi MC. Int J Dermatol. 1999 Aug;38(8):561-7.


    Auteur
    Dhr. E. Toxopeus, huisarts te Leek

    BRON: Taboeziekten                            © 2003-2017 Genietenvan.nl
                                                                                                                                                                              | | Disclaimer | Support | Reacties |
           >> In Memoriam Klazien uit Zalk


    Index Asperge tegen kanker Overmatig Zweten Medisch 2 Diabetische Neuropathie Klazien In Memoriam Zelf Doen en ALLEEN doen Lipoedeem Lotgenotengedicht BN'ers ervaren hoe heftig het is multiple sclerose te hebben

    © Made, written and designed by ©® D M B D™
    © 2003-2017 by Genietenvan.nl.... Last Update 14 FJanuari 2014